Aciklovir

Vad är bra med aciklovir?
Aciklovir är en antiviral medicin som ger kliniskt bevisad effekt för att behandla och förebygga könsherpes, munsår(herpes typ 1) samt bältros. Läkemedlet ger lindring av symtom som sår och blåsor samt kortar ner sjukdomsförloppet. Bäst resultat får du om tar medicinen tidigt, helst vid första tecknet på att du håller på att få ett herpesutbrott. Aciklovir är även effektiv för att förebygga utbrott av könsherpes eller munherpes. Läkemedlet finns i två doseringar, 200mg och 800mg.

Vem kan använda läkemedlet?
Vuxna individer av båda kön över 18 års ålder. Kvinnor som ammar eller är gravida bör inte använda läkemedlet. Personer med nedsatt hepatic eller renal function bör undvika användning.

Aciklovir för behandling av könsherpes
Läkemedlet kan användas för att förebygga utbrott av könsherpes och behandla påbörjade utbrott.
En kur mot pågående herpesutbrott brukar vara mellan 5 till 7 dagar. Börja använda läkemedlet så fort du märker av de första symtomen. Läkemedlet lindrar smärta och obehag under pågående herpesutbrott samt snabbar på läkeprocessen så att symtomen försvinner snabbare. 200 mg är den vanligaste doseringen. Det dagliga intaget är ofta cirka 5 tabletter per dag under tiden kuren pågår.

Man kan även använda läkemedelet för att förebygga herpesutbrott. Medicinen kan genom att ändra doseringar användas för att förhindra utbrott av könsherpes med symtom som sår och blåsor. Exakt dosering varierar. Förebyggande behandling för personer med normalt immunförsvar brukar bestå av två tabletter per dag så länge som det behövs.
Du kan äta som vanligt och Aciklovir påverkas inte av alkohol.