Behandla könsherpes

Det finns inget vaccin mot könsherpes och det går inte att permanent bota infektionen av herpes simplex viruset. Det finns dock effektiva behandlingar som lindrar symtomen och kortar ner sjukdomsförloppet när genital herpes blossar upp. De mest använda medicinerna är antivirala läkemedel som hjälper kroppen att bekämpa viruset och kortar ner läketiden för herpesutbrottet. Genom att använda samma läkemedel i andra doseringar kan man även utföra förebyggande behandling som håller herpes simplex viruset inaktivt och förhindrar virusinfektionen att blossa upp.

Rätt sårvård
Genom att ta hand om herpessåren på rätt sätt kan man minska risken för sekundärinfektioner samt göra läkningen lite snabbare.

    • Håll såren så torra som möjligt och undvik att applicera plåster. Var och vätska från såren kan fastna på plåstret. När plåstret byts kan man då riva upp såret och det kan börja rinna eller blöda.
    • Bär luftiga underkläder, detta förbättrar luftflödet och det blir lättare för såren att torka.
    • Håll såren så rena och torra som möjligt
    • Duscha såren med ljummet vatten minst en gång per dag och tvätta dem med mild tvål. Intimtvål avsedd för underlivet är att föredra.
    • Undvik att röra för mycket på såren med toalettpapper i samband med toalettbesök. Om toalettpappret kommer i kontakt med såren och ytor som inte har sår kan det i värsta fall sprida såren.

Mediciner
Det finns tre antivirala läkemedel som har kliniskt bevisad effekt. Beroende på hur man använder dem kan man förebygga könsherpes eller lindra symtom och påskynda läkningen av påbörjade herpesutbrott.

Famvir
Famvir-herpes
Famvir är ett snabbverkande läkemedel mot herpes. Läkemedlet är särskilt effektivt för att lindra symtom och korta ner läkningstiden för sjukdomsförloppet. Famvir kan under gynnsamma förutsättningar läka ut symtom som sår och blåsor inom ett dygn. Läkemedlet är vanligt för att behandla herpes i underlivet med svårare symtom. Famvir innehåller den aktiva substansen Famciclovir och kan även användas för att behandla bältros. Läkemedlet kan vara olämpligt att använda för personer gravida eller ammande kvinnor samt personer som har problem med njurarna eller levern.

Aciklovir
Aciklovir-herpes
Aciklovir innehåller valaciclovir och ger lindring av herpessymtom som sår och blåsor. Läkemedlet är effektivt mot både munherpes och genital herpes. Förutom att lindra symtomen förkortas även sjukdomsförloppet. Det är även en medicin som ofta anses vara mest lämpad för att förebygga eller förhindra herpesutbrott. Aciklovir är en vanlig medicin för personer som behandlar genital herpes första gången. Läkemedlet är inte lämpligt för gravida eller ammande kvinnor.

Valtrex
Valtrex-herpes
Valtrex kan användas för att behandla genital herpes, oral herpes samt bältros. Läkemedlet lindar symtom som smärta, sår och blåsor i samband med oral och genital herpes samt kortar ner läketiden. Märkbar lindring av symtom kan oftast märkas inom 24 timmar. Valtrex kan även användas som förbyggande behandling mot könsherpes och munherpes.