Valtrex

Vad är bra med Valtrex?
Valtrex är ett antiviralt läkemedel som har kliniskt bevisad effekt mot bältros, genital herpes samt munherpes. Det lindrar och smärta, utslag samt andra symtom i samband med utbrott av genital herpes samt förkortar sjukdomsbilden. För bästa effekt bör läkemedlet intas inom 72 timmar efter de första symtomen. Läkemedlet kan även användas för att förebygga herpesutbrott i underlivet samt munnen. Läkemedlet finns i doseringarna 250mg, 500mg samt 1000mg.

Vem kan använda läkemedlet
Valtrex kan användas av vuxna och ungdomar över 12 års ålder. Gravida eller kvinnor som ammar bör inte använda läkemedlet. Användning rekommenderas inte för personer med nedsatt immunförsvar(exempelvis på grund av strålningsbehandling eller HIV) utan läkares godkännande.
Personer som är allergiska mot valaciklovir eller aciklovir eller något annat innehåll i läkemedlet bör inte använda Valtrex. Använd inte Valtrex utan läkare godkännande om du har problem med njurarna, levern eller är äldre än 65 år.

Valtrex för behandling av könsherpes
Läkemedlet kan användas för att lindra omedelbara symtom eller användas förebyggande för att förhindra återkommande infektioner. Valtrex kan under gynnsamma förhållanden ge lindring av sår och blåsor inom 24 timmar och reducera läkningstiden för utbrottet till runt 5 dagar.

Den vanligaste dosen för att behandla et pågående utbrott är 500mg. Läkemedlet brukar intas 2 ggr/dag. Om det är första gången du infekterats kan behandlingstiden variera mellan 5-10 dagar. Behandlingstiden för återkommande utbrott är normalt mellan 3-5 dagar.
Förbyggande behandling för att förhindra återkommande infektion av könsherpes består vanligtvis av en 500mg tablett eller två 250mg tabletter en gång om dagen.